Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Αποκριάτικα παιχνίδια


ΙΔΕΑ ΑΠΟ: http://dreamkindergarten.blogspot.gr/

Αποκριάτικα παιχνίδια για το νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή : Απόκριες στο νηπιαγωγείο

Παιχνίδια για τις Απόκριες 


Μουσικά καπέλα 
Το παιχνίδι μουσικές καρέκλες μπορεί να παιχθεί στο νηπιαγωγείο με πολλές παραλλαγές . Έτσι τις  Απόκριες που κατασκευάζουμε πολλά αποκριάτικα καπέλα , μπορούμε να παίξουμε με αυτά και να αφαιρούμε ένα ένα καπέλο , μέχρι να μείνει μόνο ένα που θα αναδείξει το νικητή . 

Ποια μάσκα να διαλέξω ; 
Παραλλαγή του παιχνιδιού : ποια κορδέλα να διαλέξω ; Η νηπιαγωγός ή τα παιδιά έχουν φτιάξει μάσκες διαφορετικών χρωμάτων , αλλά ανά δύο ίδιες . Ένα παιδί που επιλέγεται με λάχνισμα τραγουδά :
Ποια μάσκα να διαλέξω , τραλαλα τραλαλά (2)
Τα υπόλοιπα παιδιά σε κύκλο τραγουδούν :
Τι θα κάνεις και τη μάσκα , τραλαλά , τραλαλά ; (2) 
Και το παιδί απαντά : 
Θα τη δώσω σ' ένα φίλο ή μια φίλη , τραλαλά , τραλαλά .
Το παιδί βρίσκει μια μάσκα και τη χαρίζει σ' ένα παιδάκι και το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να πάρουν όλα τα παιδάκια μάσκες . 
Το παιχνίδι , όμως δε σταματά εδώ , γιατί τα παιδιά βρίσκουν τα ζευγαράκια τους με τις ίδιες μάσκες και χορεύουν με αποκριάτικη μουσική και τραγούδια  .

Με τις στολές σας σιωπηλοί , μπείτε όλοι στη γραμμή 
Η νηπιαγωγός βάζει στην πλάτη κάθε παιδιού ένα καρτελάκι με αριθμούς από το 1 ως τον αριθμό των παιδιών της τάξης . Τα παιδιά δεν πρέπει να μιλήσουν μεταξύ τους , αλλά μπορούν να βοηθήσουν με νοήματα ή να τα τοποθετήσουν . Έτσι , αν βρουν για παράδειγμα τα παιδιά που έχουν στην πλάτη τους το 6 και το 7 , κάποιο άλλο παιδάκι , μπορεί να τους βάλει στη σειρά . Αν θέλει κάποιο παιδάκι να μάθει ποιος είναι ο αριθμός που έχει στην πλάτη του , μπορεί να ρωτήσει  με νοήματα κάποιο άλλο κι εκείνο θα πρέπει να του δείξει μόνο με τα δαχτυλάκια του . Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλα τα παιδιά μπουν στη σωστή σειρά . 

Το κυνήγι της χαμένης σερπαντίνας 
Παραλλαγή του παιχνιδιού "το κυνήγι του χαμένου θησαυρού" . Όταν πλησιάζει το παιδί στη σερπαντίνα , που κρύψαμε τα παιδιά χτυπούν με τα μουσικά οργανάκια πιο δυνατά , ενώ όταν απομακρύνεται ακούγονται πιο σιγανοί ήχοι . 

Το τρενάκι του αρλεκίνου 
Ο εμψυχωτής - νηπιαγωγός βάζει μια απαλή μουσική και λέει την ιστορία του αρλεκίνου με χαμηλή φωνή , τα παιδιά κλείνουν τα μάτια τους και ταξιδεύουν με τη φαντασία τους στη Βενετία . Ο εμψυχωτής επιλέγει ένα παιδί , το οποίο θα είναι ο αρλεκίνος και θα είναι το μόνο που θα φορέσει τη μάσκα του αρλεκίνου . Τα παιδιά καλούνται να περπατήσουν ελεύθερα στο χώρο . Μόλις συναντήσουν κάποιον , οφείλουν να τον χαιρετήσουν με μια απλή χειραψία . Μόνο ο αρλεκίνος έχει το δικαίωμα μόλις συναντήσει κάποιο παιδί , να τον χαιρετήσει κρατώντας και τα δύο χέρια .Όταν το παιδί το χαιρετήσει ο αρλεκίνος , τον ακολουθεί και γίνεται κι αυτός αρλεκίνος ... Το παιχνίδι  τελειώνει , όταν όλα τα παιδιά  ακολουθήσουν τον αρλεκίνο . 

Ένα καπέλο μαγικό 
Ένα καπέλο μαγικό , που όταν το φορά κάθε παιδί , μεταμορφώνεται και γίνεται ότι θέλει το καθένα .  Όταν το φορά το παιδί μεταμορφώνεται , χορεύει ή κάνει διάφορες κινήσεις και τα άλλα νήπια καλούνται να μαντέψουν σε τι έχει μεταμορφωθεί .

Η σκυταλοδρομία του αρλεκίνου 
Η νηπιαγωγός μαζί με τα παιδιά φτιάχνουν 2 αρλεκίνους και πολλούς ρόμβους πολύχρωμους με λεξούλες αποκριάτικες ... και όχι μόνο , για να διακοσμήσουν τη στολή του . Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες . Κάθε παιδί  , με τη σειρά , επιλέγει ένα ρόμβο και τον κολλά πάνω στον αρλεκίνο . Κερδίζει η ομάδα που θα βάλει πρώτη όλους τους ρόμβους με τις αποκριάτικες μόνο λέξεις . Τα παιχνίδια  προανάγνωσης τα λατρεύουν τα παιδιά .

Πολλά ακόμη παιχνίδια μπορούμε να σκεφτούμε και να παίξουμε με τα παιδιά τις Απόκριες  ή να προσαρμόσουμε κάποια που ήδη γνωρίζουμε .

Δεν υπάρχουν σχόλια: